Frågor & svar

Är husdränering ROT-avdragsgillt?
Ja, dräneringsarbeten är avdragsgilla via ROT. Förutsättningen är att du äger och bor i huset, eller dina föräldrar bor där. ROT-avdraget gör att den rena arbetskostnaden (alltså inte kostnaden för material) halveras med maximalt 50,000 kronor. Observera att taket på 50,000 kronor inte gäller för varje enskilt arbete, ut är på årsbasis. Har du fått ROT-avdragsgilla arbeten utförda tidigare under året så kontrollera hur mycket du ”har kvar” att dra av.

Hur mycket kostar en husdränering?
Det varierar kraftigt, och enda sättet att få ett bra svar på den frågan är att be några dräneringsfirmor att lämna offerter. Vill man skaffa sig en ungefärlig uppfattning så är 2,500 kronor per löpmeter en visserligen ungefärlig uppskattning, men som ändå pekar åt vad det kommer att landa på. Löpmeter är helt enkelt husets omkrets; lägg ihop längden på husets sidor, och dur har antalet löpmeter.

Kan man dränera sitt hus själv?
Det är möjligt, men d¨å ska man komma ihåg att en husdränering är ett mycket omfattande arbete. Själva grävarbetet i sig är något som de flesta av oss inte har redskap att göra själva. Även om det är möjligt att hyra en grävmaskin så är det dyrt, och kostar vanligen 2,000 kronor eller mer per dag, och är man inte själv en van grävare så kommer det sannolikt att behövas flera dagars grävande.

Vad är tilläggsisolering, och behöver man det?
Många som dränerar sitt hus väljer att samtidigt installera tilläggsisolering till sin källare. Det är något som kan vara värt att tänka på, även om man inte behöver en varmkällare. Att källaren är dåligt isolerad gör ju att mycket värme försvinner därifrån – värme som ju kommer att tas från själva bostadsdelen av huset till viss del. En källare med dålig isolering kommer att påverka ens uppvärmningskostnader. I hur hög grad varierar. Men vill man skaffa riktig uppvärmning till sin källare så är tilläggsisolering en mycket bra investering.

Hur kan man sänka sina kostnader för husdränering?
Det finns ett enkelt sätt att sänka sina kostnader, och det är att ta in offerter från flera företag. Men nöj dig inte bara med det, utan sköt det lite som en offentlig upphandling (på ett bra sätt), genom att du säger till företagen att du tar in flera offerter, och på så sätt låter dem konkurrera med varandra.

Vad är skillnaden mellan platonmatta och isodrän
Skillnaden mellan de två är att isodrän även isolerar, vilket inte bara hjälper till att värma upp källaren. Denna uppvärmning leder också till att dräneringsförmågan hos isodrän förbättras. Platonmatta är å andra sidan billigare, men kombineras då också ofta med isolering.

Hur vet jag om jag behöver dränering?
Begynnande vattenskador är ett tydligt tecken på att det är dags att dränera om. Vanliga tecken på detta är mörkare fläckar på väggarna i källaren, och att putsen börjar släppa på dem.