ROT-avdrag vid husdränering

rotavdragKostnaden för en husdränering kan bli rejält hög, men lyckligtvis är det så att husdräneringar är något som omfattas av ROT-avdraget. Detta kommer att göra så att kostnaderna kan hållas på en mer hanterbar nivå för de flesta. ROT-avdraget ska normalt vara något som du inte behöver tänka på, utan det kommer att vara något som tillämpas automatiskt. Om så inte är fallet är det ytterst sannolikt att de du funderar på att anlita inte är helt och hållet seriösa. Därför bör man alltid höra efter om företaget i fråga har F-skattesedel. Om så inte är fallet bör man i de flesta fall vända sig till en annan aktör.
 
 

Hur fungerar ROT-avdraget?

ROT-avdraget fungerar så att du kan dra av halva arbetskostnaden för en mängd olika tjänster, däribland husdränering. Avdraget fungerar som ett skatteavdrag; men du får ändå pengarna tillbaka direkt vid betalningen, och behöver alltså inte vänta på skatteåterbäring och liknande. Maximalt per år kan man dra av totalt 50,000 kronor per person. Inte alla arbeten på hem och trädgårdar är avdragsgilla med ROT, och det krävs också att man äger och bor i huset i fråga (i princip, det finns vissa undantag, som om det är dina föräldrar som bor i det). Det enda man egentligen behöver oroa sig för när det gäller ROT-avdraget är om man utnyttjat det helt eller delvis tidigare under året, vilket kan innebära att priset för en husdränering blir betydligt dyrare än man tänkt sig.

Hur mycket kommer man att spara med ROT-avdraget?

Det beror på hur stort dräneringsarbetet är, men de flesta husägare kan nog räkna med att Besparingen kommer att ligga en bit över 10,000 kronor, uppemot 40,000 för större hus. Det kan givetvis bli dyrare än så, men det ska vara rätt så ovanligt att det blir på det viset. Om man fortfarande kan utnyttja hela sitt ROT-avdrag så kan man alltså spara flera tiotusentals kronor. Att man i stället försöker hålla kostnaderna nere genom att gräva själv kommer sällan att leda till några verkliga besparingar, ifall man inte har tillgång till en grävmaskin. Hyreskostnaden en grävmaskin kan snabbt äta upp de eventuella besparingar man kan tänkas göra.